Orzechowe gwiazdki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo pachnące świąteczne ciasteczka

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTECZKA:
    - mąka: 18 dekagramów
    - masło (zimne): 10 dekagramów
    - cukier: 7 dekagramów
    - orzechy laskowe zmielone: 10 dekagramów
    - migdały zmielone: 10 dekagramów
    - cynamon mielony: 2 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    DO DEKORACJI:
    - czekolada gorzka: 1 sztuka
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder (około 1 szklanki + ew. sok z cytryny do rozcieńczenia): 220 gramów
    - posypka kolorowa cukrowa: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Orzechowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • orzechowe gwiazdki 1. Mąkę zagnieść z cukrem, cynamonem, masłem, migdałami, orzechami, jajkiem i żółtkiem. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
    Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm, powycinać gwiazdki.
  • orzechowe gwiazdki 2. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 12 minut. Ciasteczka nie powinny się zbyt przyrumienić.
  • orzechowe gwiazdki 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z białka i cukru pudru przygotować gęsty, biały lukier.
  • orzechowe gwiazdki 4. Wierzchy gwiazdek smarować lukrem lub czekoladą, obsypywać posypką. Odkładać do zastygnięcia. Można też posmarowane czekoladą gwiazdki po zastygnięciu ozdobić białym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masło Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować