• Orzechowe gwiazdki

    Dodane przez: joanna74

  • Bardzo pachnące świąteczne ciasteczka

  • Składniki

    CIASTECZKA:
    - mąka: 18 dekagramów
    - masło (zimne): 10 dekagramów
    - cukier: 7 dekagramów
    - orzechy laskowe zmielone: 10 dekagramów
    - migdały zmielone: 10 dekagramów
    - cynamon mielony: 2 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    DO DEKORACJI:
    - czekolada gorzka: 1 sztuka
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder (około 1 szklanki + ew. sok z cytryny do rozcieńczenia): 220 gramów
    - posypka kolorowa cukrowa: 3 łyżki

  • Sposób przygotowania

    1.
    orzechowe gwiazdki - krok 1

    Mąkę zagnieść z cukrem, cynamonem, masłem, migdałami, orzechami, jajkiem i żółtkiem. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm, powycinać gwiazdki.

    2.
    orzechowe gwiazdki - krok 2

    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 12 minut. Ciasteczka nie powinny się zbyt przyrumienić.

    3.
    orzechowe gwiazdki - krok 3

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z białka i cukru pudru przygotować gęsty, biały lukier.

    4.
    orzechowe gwiazdki - krok 4

    Wierzchy gwiazdek smarować lukrem lub czekoladą, obsypywać posypką. Odkładać do zastygnięcia. Można też posmarowane czekoladą gwiazdki po zastygnięciu ozdobić białym lukrem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zima, wigilia, mąka, masło, boże narodzenie, jesień, PRZYJĘCIE DLA DZIECI, imprezy, orzechy laskowe zmielone, migdały zmielone, dekorowanie_ciastek
  • 0 komentarzy

Dodane przez: joanna74

joanna74 129

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-12-21T22:08:08+01:00

19 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »