Orzechowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Orzechowe ciasteczka - są nie tylko pyszne, ale też wspaniale wyglądają zawieszone na choince

Składniki:

  • 150 g mąki tortowej
    150 g mielonych orzechów włoskich
    100 g margaryny lub masła
    130 g cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyżka przyprawy do pierników
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g polewy czekoladowej

    połówki włoskich orzechów

Orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę tortową wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia,na wierz położyć kawałki miękkiej margaryny. Zrobić zagłębienie w mące, wsypać cukier puder,sól i przyprawę do pierników,wbić jajko.
  • Orzechowe ciasteczka 2. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 60 minut.
  • Orzechowe ciasteczka 3. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką, za pomocą okrągłej foremki lub literatki wykrawać krążki. Krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp.180 stopni.
  • 4. Ostudzone ciasteczka polać lub zamoczyć w polewie czekoladowej, na wierz położyć połówki orzechów.

Porady

Ciasteczka można przechowywać w metalowych pudełkach do 3 tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy