Orzechowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kruche, orzechowe ciasteczka z czekoladą - świetna zabawa z dziećmi przy wykrawaniu i ozdabianiu, zwłaszcza czekoladą....

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - mielone orzechy: 50 gramów
    - margaryna: 150 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier puder: 100 gramów
    - kwaśna śmietana: 4 łyżki
    - czekolada: 100 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - orzechy: 0.5 szklanki

Orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka orzechowe 1. Mąkę, orzechy i cukier puder wymieszać razem i wysypać na stół. Dodać zimną margaryne i posiekać dużym nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Ciasto dokładnie wyrobić. by powstało jednolite i elastyczne ciasto. Uformować kulę i wsadzić do lodówki na około 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek ok. 3 mm i wycinać ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
    Ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
    Czekoladę rozpuścić z łyżeczką masła i nakładać na spód ciasteczka i zlepiać z drugim. Następnie posmarować czekoladą wierzch ciasteczka i udekorować orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy