Orzechowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO ORZECHOWE Czekoladę rozpuścić razem z masłem i dwoma łyżkami wody, jajka z cukrem ubić, wlać masę czekoladową. Do masy dodać mąkę wymieszaną z cukrem, sodą i proszkiem. Wsypać orzechy i całość wymieszać. Mase wylać do natłuszczonej formy,Piec w tem 180 na ok 40 minut.
BISZKOPT ZEBROWY Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą piane dodać cukier.Dodać obydwie mąki z mieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać Wylać do formy całą masę, podgrzać polewę czekoladowa w mikrofali lub w gorącej kąpieli wodnej i falami polać polewą czekoladową masę biszkoptową. Piec 180 na ok 30 minut.
Masa : Gorzką czekoladę należy najpierw rozpuścić i odczekać aż będzie chłodna następnie ubić śmietankę 36 % aż do uzyskania sztywnej masy, dodać schłodzoną gorzką czekoladę i wymieszać. Na ciasto orzechowe rozłożyć całą masę z gorzkiej czekolady na masę położyć biszkopt zebrowy i ciasto gotowe. Polałam wierzch ciasta polewą i posypałam kokosem, masę która mi została obłożyłam na boki ciasta. Smacznego.
Porady
Piec w formie 24 x 40,
Najlepiej trzymac w lodówce
Komentarze