Orzechowa szarlotka

0 (0 ocen)

szarlotka to klasyk wśród jesiennych ciast. Ta wersja jest z dodatkiem orzechów.

Składniki:

  • forma o śr 24 cm

    3 szklanki mąki
    3 żółtka
    200 g roztopionego masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g orzechów ziemnych
    100 g orzechów włoskich
    dodatkowo:
    5 dużych jabłek
    2 łyżki cukru
    2 płaskie łyżeczki cynamonu
    odrobina soku z cytryny
    puder do posypania

Orzechowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek, żółtka, masło i cukier. Orzechy drobniutko szatkujemy dosypujemy. zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części z czego jedną wkładamy do lodówki.
  • 2. Dno formy wylepiamy ciastem.
  • 3. Jabłka obieramy, ścieramy na tartce, skrapiamy sokiem i cukrem. Odstawiamy aż puszcza sok, który odlewamy. Układamy na cieście, posypujemy cynamonem. Robimy kruszonkę. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach , aż wierzch się zarumieni. Posypujemy pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy