Orzechowa słodycz

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto to jest wyjątkową kompozycją trzech smaków, które na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą nic wspólnego ale ich połączenie daje fantastyczny efekt.

  • 40 min

Składniki:

  • Spód orzechowy:
    250g zmielonych orzechów
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 białek

    Masa kajmakowa:
    2 szklanki mleka
    szklanka cukru
    pół kostki masła
    cukier waniliowy

    Masa mleczna:
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 szklanki mleka w proszku
    1 kostka margaryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód orzechowy:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać 1 łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i orzechy, wszystko wymiksować. Wylać na tortownicę o średnicy 26 cm. Dno posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta, piec około 30 min w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa kajmakowa:
    Mleko wlać do płaskiego rondelka, wsypać cukier, cukier waniliowy i cały czas mieszając gotować do chwili, aż wytworzy się gęsta masa. Do rondelka z ugotowaną masą mleczną dodać utarte masło i na małym ogniu wymieszać.
  • 3. Masa mleczna
    Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić.
    Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, miksować do momentu powstania puszystego kremu.
  • wycinek 4. Na spód orzechowy nałożyć masę kajmakową i na koniec mase mleczna

Porady

Masę mleczną po wymiksowaniu najlepiej odstawić w chłodne miejsce, a masę kajmakowa nakładać na spód jak jest jeszcze ciepła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować