Orzechowa rolada z bitą śmietaną i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Odzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Dodajemy mielone orzechy wymieszane z proszkiem do pieczenia (możemy nawet proszku nie dodawać...) i chwilkę miksujemy razem - tylko do połączenia składników.
Ubijamy pianę z białek i mieszamy ją delikatnie, ale dokładnie z jajeczno-orzechową masą.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 10 minut.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, przykrywamy wilgotną ściereczką do wystygnięcia.
Po 10 minutach ściągamy z ciasta papier do pieczenia i pozostawiamy je na ściereczce.
Przygotowujemy bakalie do nadzienia: orzechy nerkowce, żurawinę, słonecznik łuskany, morele i śliwki - które drobno kroimy.
Ubijamy śmietanę razem ze śmietan-fixem oraz cukrem pudrem. Jeśli mamy smietanę 36%, to nie musimy dodawać zagęstnika do smietany.
Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę oraz rozsypujemy bakalie.
Zwijamy ciasto w roladę.
Prażymy na suchej patelni płatki migdałowe.
Roladę smarujemy leciutko nutellą i przyklejamy do niej uprażone płatki migdałowe.
Komentarze