Orzechowa krówka

4.99 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto chociaż słodkie, to bardzo smaczne i uzależniające. Polecam dla wielbicieli orzechów i krówek oraz tym co nie liczą kalorii :)

Składniki:

  • BLATY ORZECHOWE:
    4 białka
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200g orzechów włoskich
    KREM:
    400g zwykłych cukierków krówek
    3 szklanki śmietanki 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    kakao
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki Krówki Krem

Orzechowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28sgdya 1. Orzechy zmielić, a białka ubić na sztywną pianę. W momencie kiedy zaczną sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Miksować, aż całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę ziemniaczaną z octem. Na końcu wsypać zmielone orzechy włoskie. Wmieszać je w pianę białkową za pomocą łopatki.
  • image-1m0j9in 2. Podzielić na 2 części i upiec oddzielnie w takich samych blaszkach (21x25) Piec w 170*C przez ok 30min.
  • image-1pk3dna 3. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, a kiedy napęcznieje delikatnie podgrzewać, aż się rozpuści.
    Krówki włożyć do garnka i zalać 1 szklanką śmietanki. Kiedy zaczną się rozpuszczać wlewać po trochę resztę kremówki. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukierków.
  • image-08strl2 4. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kiedy krem zacznie gęstnieć przełożyć blaty orzechowe. 1/3 kremu pozostawić. Posmarować cienką warstwą po wierzchu, posypać kakao i nałożyć krem do rękawa cukierniczego. Wycisnąć rozetki, jak krem będzie bardzo gęsty. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Orzechy Śmietanka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować