Orzechowa gałąź czyli rolada orzechowo-kawowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyglądem przypomina grubą gałąź. Jest smaczna, zwłaszcza na drugi dzień. Idealna dla miłośników kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ROLADA:
    5 jaj
    100g cukru
    ½ szkl mąki
    3 łyżki bułki tartej
    100g zmielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    500ml śmietanki 30%
    2 śmietan fixy
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Kawy

Orzechowa gałąź czyli rolada orzechowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROLADA:
    Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem do białości. Dodaj zmielone orzechy. Na to przesiej mąkę z proszkiem, wsyp bułkę. Wymieszaj łyżką.
    Ubij pianę z białek na sztywno i dodaj do masy z żółtkami. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem płaskiej formy z piekarnika. Piecz 15 minut w 200 stopniach.
    Jeszcze ciepłą roladę wyłóż na ściereczkę, zwiń i pozostaw na niej do momentu aż całkowicie wystygnie
  • 2. MASA:
    Połącz ze sobą cukier puder, fixy i kawę rozpuszczalną. Śmietankę ubijaj chwilkę po czym dodaj mieszankę. Ubij śmietankę na sztywno.
  • 3. Wystudzona roladę rozwiń i przełóż na deseczkę. Posmaruj większą ilością kremu (ok ¾ ilości). Zwiń. Resztę kremu rozsmaruj na wierzch. Za pomocą widelca zrób szlaczki przypominające korę drzewa. Na końcu obsyp kawą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Porady

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery do masy może dodać więcej cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować