Orzechowa gałąź czyli rolada orzechowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROLADA:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem do białości. Dodaj zmielone orzechy. Na to przesiej mąkę z proszkiem, wsyp bułkę. Wymieszaj łyżką.
Ubij pianę z białek na sztywno i dodaj do masy z żółtkami. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem płaskiej formy z piekarnika. Piecz 15 minut w 200 stopniach.
Jeszcze ciepłą roladę wyłóż na ściereczkę, zwiń i pozostaw na niej do momentu aż całkowicie wystygnie
2.MASA:
Połącz ze sobą cukier puder, fixy i kawę rozpuszczalną. Śmietankę ubijaj chwilkę po czym dodaj mieszankę. Ubij śmietankę na sztywno.
3.Wystudzona roladę rozwiń i przełóż na deseczkę. Posmaruj większą ilością kremu (ok ¾ ilości). Zwiń. Resztę kremu rozsmaruj na wierzch. Za pomocą widelca zrób szlaczki przypominające korę drzewa. Na końcu obsyp kawą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Porady
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery do masy może dodać więcej cukru pudru.
Komentarze