Orzechowa delicja

5 (178 ocen)

  • 55 min

Ciasto wymaga trochę czasu ,ale jego smak to rekompensuje. Delikatny krem rozpływa się w ustach, a smak orzechów jest jego kwintensencją.

  • 55 min

Składniki:

  • 1 łyżka mąki tortowej,
    8 białek
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 i 1/2 szklanki cukru
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    10 dag orzechów włoskich pokrojonych

    Krem,

    1 i 1/2 kostki masła lub margaryny,
    25 ml wódki,
    5 żółtek
    2 budynie śmietnkowe,
    1 puszka brzoskwiń
    2 paczki delicji o dowolnym smaku
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 galaretka pomarańczowa,
    5 dag wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka na ciasto ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier i żółtka.
    Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
    Na koniec łączymy z orzechami mielonymi i pokrojonymi w drobną kostkę.
  • Orzechowa delicja 2. Wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 25 x 32 cm i pieczemy osobno w 170* C przez 35 minut
  • Orzechowa delicja 3. Krem:
    Brzoskwinie odsączamy od syropu .
    Wlewamy go do garnka i dodajemy 3 łyżki cukru .
    Gotujemy .
    Budynie rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody ,dodajemy żółtka i łyżkę mąki.
    Wlewamy do gotującego się syropu i mieszamy energicznie by niepowstały grudki.Masło ucieramy i dodajemy zimny budyń .
    Delicje moczymy w naparze z kawy z dodatkiem wódki .

    Układamy kolejno ; ciasto ,krem delicje ,krem ,ciasto ,krem i plasterki brzoskwiń .
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i gdy stężeje polewamy po wierzchu placka. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować