Orzechowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka na ciasto ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier i żółtka.
Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Na koniec łączymy z orzechami mielonymi i pokrojonymi w drobną kostkę.
2.Wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 25 x 32 cm i pieczemy osobno w 170* C przez 35 minut
3.Krem:
Brzoskwinie odsączamy od syropu .
Wlewamy go do garnka i dodajemy 3 łyżki cukru .
Gotujemy .
Budynie rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody ,dodajemy żółtka i łyżkę mąki.
Wlewamy do gotującego się syropu i mieszamy energicznie by niepowstały grudki.Masło ucieramy i dodajemy zimny budyń .
Delicje moczymy w naparze z kawy z dodatkiem wódki .
Układamy kolejno ; ciasto ,krem delicje ,krem ,ciasto ,krem i plasterki brzoskwiń .
4.Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i gdy stężeje polewamy po wierzchu placka. Schładzamy w lodówce.
Komentarze