Orzechowa beza na kruchym spodzie

5 (175 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W okresie karnawału, po smażeniu pączków i faworków pozostaje nam dużo białek. Przedstawiam propozycję ich pysznego wykorzystania. Na kruchym spodzie zapieczona jest tutaj beza orzechowa. Bardzo smaczne, proste ciasto.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru
    1 jajko
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    Orzechowa beza:
    4 białka
    100 g cukru
    100 g cukru pudru
    150 g mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Beza

Orzechowa beza na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia i jajko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm lub dużej tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując lekko wyłożone ciasto mąką, równomiernie rozprowadzić na dnie formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°, piec ok. 20-22 minut.
  • 2. Orzechowa beza:
    Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodać cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. wsypać mielone orzechy, jeszcze raz, delikatnie, wymieszać łyżką. Orzechową pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika przykręconego do 150°C, piec ok. 50 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Orzechy Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować