W okresie karnawału, po smażeniu pączków i faworków pozostaje nam dużo białek. Przedstawiam propozycję ich pysznego wykorzystania. Na kruchym spodzie zapieczona jest tutaj beza orzechowa. Bardzo smaczne, proste ciasto.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Orzechowa beza:
4 białka
100 g cukru
100 g cukru pudru
150 g mielonych orzechów włoskich
Orzechowa beza na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia i jajko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm lub dużej tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując lekko wyłożone ciasto mąką, równomiernie rozprowadzić na dnie formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°, piec ok. 20-22 minut.
2.Orzechowa beza:
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodać cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. wsypać mielone orzechy, jeszcze raz, delikatnie, wymieszać łyżką. Orzechową pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika przykręconego do 150°C, piec ok. 50 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze