Orzech turecki weroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cisto: margarynę ucieramy z cukrem dodajemy miodu i jajkami. Dodajemy mąki i sody i mieszamy wszystko razem. Ciasto dzielimy na 3 blachy o wymiarach 24/35 cm . 2 części pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w tem. 200 C odstawiamy do ostygnięcia n, a na 3 formę będziemy wlewać prażone orzechy i piec.
2.Masa orzechowa : masło rozpuszczamy na patelnie dodajemy cukier i miód
mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą, na koniec dodajemy orzechy i prażymy je na złoty kolor przez 5 minut na małym ogniu . Gorące ciasto wlewamy na surowe ciasto 3 i pieczemy.
3.Krem: gotujemy mleko dodajemy cukier waniliowy gotujemy dodajemy potem kaszki manny, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kasię ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy żółtaka i stopniowo kaszkę ugotowana i ucieramy
4.Spód ciasta smarujemy 1/2 kremu , wkładamy 2 placek i również smarujemy go kremem. Przykrywamy go ciastem z orzechami na górę. Smacznego
Porady
Do gotującego się kremu można dodać cukru podczas gotowania kaszki manny wtedy już nie dodajemy cukru pudru .
Komentarze