Nieco zdrowsza wersja keksa :) , choć i tak swoje kalorie ma. Jak to z keksem bywa bogaty jest w owoce kandyzowane, które nadają mu charakterystycznego smaku i wyglądu. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe słodkie co nieco ;) .
Orkiszowy keks z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy składniki suche- mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche oraz jajka. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Owoce kandyzowane mieszamy z 2 łyżkami mąki- dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia. Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta, dobrze mieszamy. Przelewamy do keksówki- silikonowej nie musimy specjalnie przygotowywać. Zwykłą smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy 60-70 minut w temp. 180 stopni. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Zdobimy nim wystudzone ciasto. Smacznego!
Komentarze