Orkiszowy keks z otrębami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Nieco zdrowsza wersja keksa :) , choć i tak swoje kalorie ma. Jak to z keksem bywa bogaty jest w owoce kandyzowane, które nadają mu charakterystycznego smaku i wyglądu. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe słodkie co nieco ;) .

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    · 50 g otrąb owsianych

    · 200 g brązowego cukru

    · 200 g miękkiego masła

    · 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    · 4 jajka

    · 300g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

    · 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    · szczypta soli

    · skórka z 1 cytryny

    · 2 łyżki mąki do oprószenia kandyzowanych owoców

    · 100 g kandyzowanej papai

    · 100 g kandyzowanych wiśni

    · 100 g mieszanki kandyzowanych owoców

    · 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    · cukier puder na lukier (ile zabierze)

    · sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Orkiszowy keks z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orkiszowy keks z otrębami 1. W misce łączymy składniki suche- mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche oraz jajka. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Owoce kandyzowane mieszamy z 2 łyżkami mąki- dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia. Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta, dobrze mieszamy. Przelewamy do keksówki- silikonowej nie musimy specjalnie przygotowywać. Zwykłą smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy 60-70 minut w temp. 180 stopni. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Zdobimy nim wystudzone ciasto. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka pełnoziarnista Otręby Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować