Orkiszowe pierogi z dynią, gruszką i ricottą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowsza i pyszniejsza wersja tradycyjnych pierogów z serem

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 14 pierożków
    Ciasto

    200g mąki orkiszowej
    jajko
    ok. 100ml gorącej wody
    szczypta soli
    Farsz
    200g puree z dyni
    średnia gruszka
    250g ricotty
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Orkiszowe pierogi z dynią, gruszką i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy z niej taki wulkan z wgłębieniem w środku. Wbijamy w niego jajko i zagniatamy, dodając powoli wodę. Ciasto zagniatamy do czasu, aż będzie elastyczne.
  • 2. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Puree z dyni ( dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, posypujemy cynamonem i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem jakieś 15 minut w 200stopniach. Następnie przekładamy dynię do malaksera i miksujemy na gładką masę. Gotowe). mieszamy z gruszką i ricottą. Doprawiamy cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru trzcinowego.
  • Przed gotowaniem 3. Ciasto kroimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego krążki (lub np. kwadraty), które napełniamy niewielką ilością farszu. Każdy z nich dokładnie zlepiamy.
  • Podano do stołu 4. Pierożki wrzucamy na wrzącą wodę. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze parę minut, tak aby ciasto było miękkie.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. karmelizowanymi owocami lub jogurtem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować