Orkiszowe ciasto z owocami orzechową kruszonką

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób

Niesamowicie delikatne, puszyste i wilgotne. Do tego duża ilość rabarbaru przez co całość nie jest zbyt słodka i ciekawa w smaku kruszonka sprawiły, że dla mnie to ciasto idealne, polecam :)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 200 g margaryny
    300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
    150 g cukru brązowego
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    5-6 łodyg rabarbaru
    ok. 200 g truskawek

    na kruszonkę orzechową:

    60 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g cukru brązowego
    30 g mąki orkiszowej
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orkiszowe ciasto z owocami orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.
  • 2. Margarynę miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.

    Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

    Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
  • orkiszowe ciasto z owocami i orzechową kruszonką 3. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i truskawki tak aby pokrywały całość ciasta.

    Możemy lekko wcisnąć je w masę.

    Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.
  • Orkiszowe ciasto z owocami i orzechową kruszonką 4. Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

    Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz Orzechy Owoce Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować