Orkiszowe brownie z cukinią bez cukru

4.45 (205 ocen)

  • 60 min

Pyszna alternatywa dla klasycznego brownie. Wilgotne, rozpływające się w ustach kakaowe ciasto bez cukru.

  • 60 min

Składniki:

  • na małą blaszkę 20x25 cm:

    Ciasto:
    3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    300 g startej cukinii (ze skórką)
    2 jajka
    150 g ksylitolu

    Polewa:
    3-4 łyżki mleka
    100 g gorzkiej czekolady (u mnie 86%)
    płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (205 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orkiszowe brownie z cukinią bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do jednej miski.
  • 2. Do drugiego naczynia zetrzeć ze skórką cukinię i odcisnąć z nadmiaru wody. Wbić jajka, dodać ksylitol i wymieszać.
  • 3. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły.
  • 4. Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • 5. Piec ok 30-35 min w 170 stopniach.
  • 6. Po upieczeniu roztopić czekoladę z 3-4 łyżkami mleka, posmarować ciasto i posypać płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować