Orkiszowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem.
2.Wlewamy żółtka oraz śmietanę, energicznie i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
3.W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w niezbyt cienkie półtalarki.
Jabłka wrzucamy do garnka, posypujemy pozostałym cukrem i dodajemy około 50 ml wody. Dusimy pod przykryciem około7-8 minut. Wsypujemy cynamon, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
4.Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placek (może się lekko kleić do wałka, ale nie podsypujcie go mąką). Wykładamy spód i 1 cm bok formy do tarty z wyjmowanym dnem.
Nakłuwamy widelcem. Układamy jabłka- tak jak na zdjęciu- a sok, który się z nich wytrąci zostawiamy.
5.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
6.Od razu po upieczeniu wyciągamy tartę z piekarnika i jabłka polewamy pozostałym syropem.
Komentarze