Orientalny dorsz z imbirem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna propozycja na szybki, zdrowy obiad

  • 15 min

Składniki:

  • skórka otarta z 1 limonki
    3 łyżki soku z limonki
    świeży imbir (ok. 5 cm)
    2 łyżki wina mirin lub wytrawnego sherry
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 łyżeczki cukru
    ok. 90 dag dorsza (najlepiej filety)
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1,5 łyżki oleju
    1 cebulka (może być dymka)
    200 ml bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Orientalny dorsz z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórkę i sok z limonki wymieszać ze startym imbirem, winem mirin, sosem sojowym i cukrem. Rybę pokroić na kawałki, oprószyć mąką (strzepując nadmiar).
  • 2. Rozgrzać wok i wlać olej. Kiedy zacznie dymić wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć przez ok. 1 minutę.
  • 3. Następnie włożyć rybę i smażyć przez kolejną minutę, mieszając ostrożnie, by jej nie rozgnieść.
  • 4. Dodać limonkową marynatę i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i zostawić na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem lub z pieczywem.

Porady

Di cebulki można dodać jeszcze posiekany gruby szczypior, co wzmocni smak potrawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Imbir Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować