Orientalne pieczarki z mleczkiem kokosowym

4.49 (171 ocen)

  • 25 min

Wydawałoby się, ze pieczarki nie są w stanie nas niczym zaskoczyć. A jednak! W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek
    biała cebula
    olej sezamowy do smażenia
    500g pieczarek
    400ml mleczka kokosowego
    sól, czarny pieprz
    ½ pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Orientalne pieczarki z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
    Na rozgrzany wok lub duża patelnię wlewamy olej i podsmażamy krótko (pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal Oelek i przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki.
    Po około 3 minutach dodajemy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki.
    Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego lub jako dodatek do potraw kuchni chińskiej np. sajgonek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować