Orientalne jajka na ostro według Juranda

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis mojego autorstwa inspirowany smakami Dalekiego Wschodu

  • 15 min

Składniki:

  • Na porcję dla jednego człowieka : 3 jaja kurze,ketchup (dobry jest Kamis albo Pudliszki, ewentualnie Roleski), musztarda słowacka (lub inna mocno chrzanowa),szczypiorek,chili - pieprz Cayenne,pieprz świeżo zmielony,sól,curry, sałata zielona lodowa i rzodkiewka do przyozdobienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Jajko Przystawki

Orientalne jajka na ostro według juranda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jajka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 7 - 8 minut (Woda w czasie gotowania jajek nie powinna mocno bulgotać, ale zaledwie lekko drgać. )
    2.Jajka wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie
    3.Łupimy jajka i przekrawamy je na pół
    4.Wybieramy żółtka do miseczki i rozdrabniamy widelcem lub mikserem
    5.Dodajemy 2 łyżki stołowe ketchupu i jedną łyżkę musztardy
    6.Dodajemy posiekany szczypiorek, 3 szczypty chili , 1 szczyptę soli,2 szczypty pieprzu zmielonego,jedną lub dwie szczypty curry
    7.Mieszamy lub miksujemy wszystko
    8.Nakładamy gotowy farsz do jajek
    9. Możemy jeszcze posypać z wierzchu curry
    10.Układamy na sałacie zielonej i przyozdabiamy szczypiorkiem

Porady

W zależności od preferencji możemy dodać więcej musztardy lub ketchupu, to samo tyczy się przypraw Świetne i efektowne danie dla naszych gości jako przystawka, a także na śniadanie lub kolację dla nas

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Farsz Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować