Orientalne gołąbki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 główka kapusty włoskiej
    200 g kaszy kuskus
    1 marchewka
    1 pęczek natki pietruszki
    2-3 gałązki mięty
    2 łyżki orzeszków ziemnych
    2 jajka
    50 g startego parmezanu
    2 łyżki rodzynek
    Biały pieprz
    1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej)
    2 łyżki oleju (do smażenia)
    1 puszka pomidorów
    1/2 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego

Orientalne gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orientalne gołąbki 2 1. Kapustę wyczyścić ,wyciąć głąb. Obgotować w osolonym wrzątku ,ok. 15 min. Wyjąć kapustę ,przelać zimną wodą ,oddzielić liście (około 16 sztuk). Ściąć grube nerwy ,resztę kapusty drobno pokroić. Kuskus zalać gorącą ,osoloną wodą ,odstawić na 5 min. Marchew drobno zetrzeć ,zioła posiekać ,orzechy drobno posiekać i uprażyć na patelni. Kaszę wymieszać z marchewką ,posiekaną kapustą ,ziołami i orzechami. Wbić jajka ,wsypać parmezan i rodzynki ,wymieszać. Przyprawić solą ,pieprzem i papryką. Na środek każdego liścia nałożyć farsz ,brzegi zawinąć do środka ,następnie zwinąć liść niezbyt ściśle i zwinąć nitką. Rozgrzać olej ,obsmażyć na nim gołąbki.
  • Orintalne gołąbki 3 2. Wyjąć na talerz. Do garnka włożyć pomidory z zalewą ,wlać bulion. Przyprawić solą ,pieprzem i koncentratem pomidorowym. Włożyć gołąbki do sosu. Gotować na średnim ogniu ok. 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy