Orientalna zupa rybna z kukurydzą.

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Trudny

Warto spróbować.

  • Dla 2 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - średnia cebula: 2 sztuki
    - Ząbki czosnku: 5 sztuk
    - mleko kokosowe: 400 mililitrów
    - biala ryba: 40 dekagramów
    - sok z polowy limonki: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżka
    - olej arachidowy: 2 łyżki
    - sos rybny: 2 łyżki
    - bulion warzywny: 1 litr
    - kukurydza w puszcze: 1 sztuka
    - imbir świeży kawałek 2 cm: 1 sztuka
    - trawa cytrynowa: 4 sztuki

Orientalna zupa rybna z kukurydzą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli sami przygotowujemy bulion warzywny, poza włoszczyzną dorzucamy posiekaną trawę cytrynową oraz posiekany imbir. Tak samo postępujemy jeśli przygotowujemy bulion z kostki. Kiedy wywar jest gotowy, przesączamy przez sitko. Szczególnie nie chcielibyśmy trawy cytrynowej w potrawie, gdyż jest ona bardzo twarda. Olej rozgrzewamy w woku na średnim ogniu. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smażymy chwilę aż cebula zmięknie. Wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, zagotowujemy. Wrzucamy odsączoną kukurydzę oraz rybę pokrojoną w kostkę. Dodajemy 2 łyżki sosu rybnego, sok z połowy limonki oraz łyżeczkę cukru. Gotujemy jeszcze chwilę, aż ryba dojdzie. Podajemy w miseczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy