Orientalna sałatka z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze myjemy i obieramy. Kroimy w poprzek w ok. 0,5-cm plastry. Układamy na talerzu i oprószamy wanilią.
2.Słonecznik prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Daktyle przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy pestki i dodajemy do słonecznika. Oprószamy cynamonem i podgrzewamy ok. 3 minut.
3.Miętę myjemy i osuszamy. Z jednej gałązki obrywamy listki i kroimy w paski. Dodajemy do daktyli i delikatnie mieszamy. Skrapiamy wodą pomarańczową i wykładamy na pomarańcze. Dekorujemy resztą mięty i od razu podajemy.
Wodę pomarańczową i wanilię można zastąpić rozcieńczonymi aromatami waniliowym i pomarańczowym.
Komentarze