Orientalna sałatka z daktylami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Łączy charakterystyczne dla kuchni arabskiej składniki: cytrusy i daktyle.

Składniki:

  • 4 pomarańcze
    16 suszonych daktyli
    5 dag pestek słonecznika
    2 gałązki mięty
    łyżeczka wody pomarańczowej
    szczypta mielonej wanilii
    szczypta cynamonu

Orientalna sałatka z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze myjemy i obieramy. Kroimy w poprzek w ok. 0,5-cm plastry. Układamy na talerzu i oprószamy wanilią.
  • 2. Słonecznik prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Daktyle przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy pestki i dodajemy do słonecznika. Oprószamy cynamonem i podgrzewamy ok. 3 minut.
  • 3. Miętę myjemy i osuszamy. Z jednej gałązki obrywamy listki i kroimy w paski. Dodajemy do daktyli i delikatnie mieszamy. Skrapiamy wodą pomarańczową i wykładamy na pomarańcze. Dekorujemy resztą mięty i od razu podajemy.



    Wodę pomarańczową i wanilię można zastąpić rozcieńczonymi aromatami waniliowym i pomarańczowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy