Orientalna młoda kapusta w śmietance

0 (0 ocen)

Kapusta w takiej formie jest idealna dla tych, którzy gustują w pikantnych smakach z nutką słodyczy. Proponuję młodą kapustę z selerem, cebulką, daktylami oraz przyprawą curry, duszoną w śmietance.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości młoda kapusta (750g)
    1/4 średniego selera (250g)
    1 duża biała cebula (150g)
    1 pęczek koperku
    120 g daktyli bez pestek (24 sztuki)
    2 łyżki masła
    1 szklanka śmietanki 12%
    1/2 szklanki wody
    2 łyżeczki curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orientalna młoda kapusta w śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orientalna młoda kapusta w śmietance 1. W garnku rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę, obranego i pokrojonego w kostkę selera oraz przyprawę curry. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Orientalna młoda kapusta w śmietance 2. Po tym czasie dołożyć poszatkowaną kapustę i pokrojone na kawałki daktyle. Całość zalać śmietanką i wodą, posypać szczyptą soli i cukru - wymieszać. Dusić pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Orientalna młoda kapusta w śmietance 3. Następnie do kapusty dodać posiekany koperek, wymieszać i dusić kolejne 10 min już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Gotowe danie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować