Kapusta w takiej formie jest idealna dla tych, którzy gustują w pikantnych smakach z nutką słodyczy. Proponuję młodą kapustę z selerem, cebulką, daktylami oraz przyprawą curry, duszoną w śmietance.
Składniki:
1 średniej wielkości młoda kapusta (750g)
1/4 średniego selera (250g)
1 duża biała cebula (150g)
1 pęczek koperku
120 g daktyli bez pestek (24 sztuki)
2 łyżki masła
1 szklanka śmietanki 12%
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki curry
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Orientalna młoda kapusta w śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać obraną i posiekaną cebulę, obranego i pokrojonego w kostkę selera oraz przyprawę curry. Smażyć 5 min, mieszając.
2.Po tym czasie dołożyć poszatkowaną kapustę i pokrojone na kawałki daktyle. Całość zalać śmietanką i wodą, posypać szczyptą soli i cukru - wymieszać. Dusić pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
3.Następnie do kapusty dodać posiekany koperek, wymieszać i dusić kolejne 10 min już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Gotowe danie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać na ciepło.
Komentarze