Orient słodko - kwaśny z cukinii

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny sos słodko - kwaśny, zrobiony z cukinii, z dodatkiem curry oraz ostrej przyprawy do gyrosa. Rewelacja na talerzu. W zimie na pewno nie powieje kulinarną nudą !

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 kg młodej cukinii (może być różnokolorowa)
    8 sztuk czerwonej cebuli (łącznie 400 g)
    30 ząbków czosnku
    690 g przecieru pomidorowego
    1 szkalnka octu 10%
    2 szklanki cukru
    40 g curry
    80 g przyprawy do gyrosa
    25 g przyprawy Grill ziołowy
    1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Przetwory Gyros Sosy

Orient słodko - kwaśny z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orient słodko-kwaśny z cukinii 1. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać - warzywa wrzucić do dużego garnka, zalać octem, zasypać cukrem i pozostałymi przyprawami. Całość dusić około 10 min.
  • Orient słodko-kwaśny z cukinii 2. Następnie dodać pokrojoną na drobną kostkę cukinię i przecier pomidorowy. Całość gotować około 60 min, aż sos zgęstnieje. Gotując, należy często mieszać zawartość garnka.
  • Orient słodko-kwaśny z cukinii 3. Sos przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 - 7 min.

Porady

Z podanych składników wychodzi 14 słoików (słoiki po gotowych sosach o pojemności około 550 g każdy). Sos należy gotować w garnku bez przykrycia. Sos można nakładać do słoików na gorąco, zakręcać i odwracać denkiem do góry. Wtedy pasteryzacja nie jest konieczna. Jednak obróbka cieplna słoików pozwoli na dłuższe przechowywanie przetworów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować