Orginalne czekoladowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ulubione babeczki

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. cukru
    1 szkl. cukru waniliowego
    1 1/2 szkl. mąki
    1 aromat (np. waniliowy)
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    9 łyżek oleju
    9 łyżek wody

    Krem:
    1/2 kostki masła
    3 łyżki mleka
    2 szkl cukru
    szczypta soli
    kilka kropli olejku waniliowego


    Barwnik spożywczy (niebieski)
    Foremki do muffinek papierowe lub sylikonowe

    ozdoby:
    Perełki, motylki, Kamyczki cukrowe, cukier błyszczący, pisakki żelowe lub cukrowe, ozdoby z lukru plastycznego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orginalne czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Odzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, cukier waniliowy, dalej ubijamy. Dodajemy olej i wode. Przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem miksujemy dodajemy kakao i aromat. Porcjujemy w foremkach do muffinek albo formkach papierowych. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min. Uchylamy drzwiczki od piekarnika po chwili wyjmujemy. Czekamy aż ostygną.

    Krem:
    Miksujemy masło z mlekiem i cukrem dodajemy barwnik spożywczy niebieski oraz kilka kropli olejku waniliowego.

    Ozdabiamy:
    Ozdabiamy babeczki wg uznania. Krem kładziemy na wystudzone ciasto.

Porady

Możemy użyć gotowego kremu do tortów- jasnego. Dodajemy wtedy barwnik przy miksowaniu. Ozdoby kupuję zazwyczaj przez internet jest tam duży wybór dekoracji cukierniczych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować