Spontaniczna wariację na temat Banoffe pie. Spód z herbatników oraz wypełnienie z bitej śmietany dają niezliczone wręcz możliwości kulinarne. Pomarańcze? Oczywiście, smakują jak Delicje...
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- herbatniki digestive: 200 gramów
- masło: 100 gramów
- masa krówkowo-czekoladowa: 1 opakowanie
- pomarańcze: 2 sztuki
- kandyzowana skórka z 1 pomarańczy: 1 sztuka
- śmietana kremówka -36%: 250 mililitrów
- czekolada gorzka lub deserowa: 100 gramów
Orangoffee pie, czyli pomarańczowa wariacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuczemy herbatniki na miazgę, dodajemy rozpuszczone w rondelku masło, łączymy, uzyskując masę o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (nasza ma 22 cm średnicy) wykładamy folią aluminiową, potem układamy masę herbatnikową, dokładnie ją "udeptując".
Sparzamy pomarańcze, ścieramy na tarce skórkę jednej z nich, drugą pokrojoną na kawałki kandyzujemy. Po obraniu jedną z pomarańczy kroimy na plasterki, drugą zaś na małe kawałeczki. Plasterki układamy na herbatnikowym dnie (zostawmy trochę do dekoracji).
2.Masę krówkową podgrzewamy z czekoladą aż ta sie rozpuści (możemy dwa kawałki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i też zachować do dekoracji), dodajemy 1/3 skórki pomarańczy i trochę kandyzowanej skórki. Wylewamy masę na pokryte pomarańczami herbatnikowe dno i po wystygnięciu wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki.
3.Następnie wysypujemy na masę krówkowo-czekoladową kawałki pomarańczy. Ubijamy dobrze schłodzoną kremówkę, dodajemy do niej 1/3 skórki, trochę kandyzowanej i parę kawałków pomarańczy. Na wierzchu układamy skrojone plasterki owoców, posypujemy skórką i wiórkami czekolady. Deser chłodzimy przez godzinę lub dłużej.
4.Podajemy w towarzystwie ulubionej napoju i dworujemy sobie z szalejącej za oknem jesieni.
Komentarze