Oprószane ogórki z curry

0 (0 ocen)

Sałatka z ogórków na ciepło przyprawiona curry. Orientalna alternatywa mizerii.

Składniki:

  • 4 średnie ogórki świeże (łacznie 550g)
    1 średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
    1 - 2 łyżki masła
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 łyżka curry
    1 łyżka cukru
    sól do smaku

Oprószane ogórki z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oprószane ogórki z curry 1. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany na plasterki czosnek. Wsypać curry i cukier. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Oprószane ogórki z curry 2. Ogórki obrać, pokroić w plastry - dołożyć do garnka. Dodać posiekaną zieleninę. Całość dusić 5 min.
  • Oprószane ogórki z curry 3. Ogórki oprószyć mąką, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy