OPONKI Z PIEKARNIKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Oponki bez smażenia,lecz też pyszne.Dodatkowo z kolorowym lukrem. Dekorację podpatrzyłam: http://candycompany.pl/galaxy-donuts-kosmiczne-paczki/

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -5 żółtek
    -1/2 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta soli
    -125 g. masła
    -5 łyżek gęstej śmietany 18 %
    -350 g. twarogu delikatnego
    -500 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    do posmarowanie
    -1 jajko

    lukier:
    -250 g. cukru pudru
    -ok.40 ml. ciepłej wody
    -1 łyżeczka soku z cytryny
    -barwniki jadalne,niebieski, żółty i czerwony

Oponki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykrawanie 1. ciasto-Zmiksować, żółtka z cukrem ze szczyptą soli i masłem.Dodać śmietanę, ser i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść. Podzielić na trzy części i wałkować na stolnicy, często podsypując mąką. Wykrawać literatką kółka a w środku naparstkiem robić dziurkę.
  • na blaszce 2. Układać na blaszce z papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Choć to nie konieczne bo będą lukrowane.
  • po upieczeniu 3. Piec ok.20-25 min. w 157 *C. Po upieczeniu wystudzić.
  • lukier 4. lukier-Cukier puder wymieszać z ciepłą wodą i sokiem, na lejącą papkę. Na lukier w pobliżu środka, dodać po kropelce barwnika.
  • polewa zastyga 5. Maczać oponki i układać do zastygnięcia. Jak kolor się wyblakł, to ponownie dać barwnik i postępować jak poprzednio.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy