Oponki twarogowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle mięciutkie i bardzo pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag sera białego półtłustego
    5 łyżek cukru
    1 żółtko
    6 łyżek mleka
    6 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli

    Lukier:
    1 białko
    około 1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:
    olej do smażenia (około 2 szklanki)
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięciutkie ciasto. 1. Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy do miski,dodajemy cukier,cukier waniliowy,mleko,olej,sól,żółtko.Ucieramy na puszystą masę,stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
  • Wykrawanie oponek. 2. Ciasto wałkujemy na stolnicy,szklanką wykrawamy krążki,a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.
  • Smażenie. 3. W garnku rozgrzewamy olej.Smażymy oponki z obu stron po kilka minut.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku.
  • Gotowe oponki. 4. Białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy oponki.Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Porady

Z przepisu wyszło mi 35 oponek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować