Oponki serowe

4.49 (144 ocen)

  • 30 min

Robi się je błyskawicznie i są naprawdę pyszne!

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g chudego twarogu
    500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    5 łyżek masła
    2 jajka
    1 kg smalcu do smażenia oponek
    cukier puder do posypania upieczonych oponek
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli chcecie możecie twaróg zmielić, albo użyć gotowego zmielonego twarogu sernikowego. Ja twarogu na oponki nigdy nie mielę, tylko rozgniatam go widelcem i oponki wychodzą idealne - po co więc dokładać sobie pracy z jego mieleniem? Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, cukier, jajka oraz ser i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość oko 4-5 mm i szklanką wycinamy duże kółka. Następnie w każdym kółku za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze kółko. Smalec roztapiamy w garnku i mocno rozgrzewamy. Smażymy na nim oponki z obydwu stron na złoty kolor - na dobrze rozgrzanym tłuszczu trwa to kilkanaście sekund na każdą stronę. Upieczone oponki układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować