1.Jeśli chcecie możecie twaróg zmielić, albo użyć gotowego zmielonego twarogu sernikowego. Ja twarogu na oponki nigdy nie mielę, tylko rozgniatam go widelcem i oponki wychodzą idealne - po co więc dokładać sobie pracy z jego mieleniem? Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, cukier, jajka oraz ser i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość oko 4-5 mm i szklanką wycinamy duże kółka. Następnie w każdym kółku za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze kółko. Smalec roztapiamy w garnku i mocno rozgrzewamy. Smażymy na nim oponki z obydwu stron na złoty kolor - na dobrze rozgrzanym tłuszczu trwa to kilkanaście sekund na każdą stronę. Upieczone oponki układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Komentarze