Oponki serowe

4.99 (155 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybkie w przygotowaniu oponki serowe. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem.

  • 30 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
    225 g twarogu
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka wódki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pączki Oponki

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie malakserem z nożami do siekania a następnie chwilę zagnieść ciasto rękoma. Jeśli będzie zbyt wilgotne możemy podsypać odrobiną mąki. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka a w każdym kółku kieliszkiem wykrawamy środek. Żeby ani szklanka ani kieliszek nie przyklejały się do ciasta, co jakiś czas oprószamy brzegi mąką. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować