OPONKI SEROWE

4.5 (149 ocen)

  • 10 min

Pulchne i mięciutkie oponki warte wypróbowania

  • 10 min

Składniki:

  • 600g mąki pszennej tortowej
    500g białego tłustego sera
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    30g cukru waniliowego
    250 ml kwaśnej śmietany
    4 żółtka
    1 kopiata łyżeczka sody
    1-1,5 łyżki octu

    ponadto:
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę obowiązkowo przesiać.
    2. Ser przecisnąć przez praskę.
    3. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto.
    4. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
    5. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki
    6. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować