Oponki rumowe - kwiatki

0 (0 ocen)

Z oponkami nie musi być nudno .

Składniki:

  • margaryna 200 g
    mąki pszennej 0,5 kg
    cukier 150 g
    twaróg półtłusty 0,5 kg
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    jajka 2 szt
    żółtko 1 szt
    sól szczypta
    rum 2 łyżki
    olej do smażenia
    lukier kolorowy do dekoracji

Oponki rumowe - kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, roztopioną letnią margarynę , jajka, żółtko, rum i zmielony twaróg. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę, jeżeli będzie się ciasto mocno kleić dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą foremek w kształcie kwiatka wykroić oponki a w środku wykroić mały kwiatek. Duże kwiatki i małe kwiatki smażyć na rozgrzanym olej z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone oponki przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne oponki udekorować kolorowymi lukrami. Nałożyć na szpilki do szaszłyków.

Komentarze

Podobne przepisy