OPONKI LUKROWANE

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pyszności na przekąskę

  • 55 min

Składniki:

  • 1 kg sera białego
    1 kg mąki pszennej
    200 g cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki sody
    4 żółtka
    500 ml śmietany
    1 kieliszek wódki
    wiórki czekoladowe
    LUKIER
    3 białka
    30 dag cukru pudru

Oponki lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki 1. Ser mielimy przez maszynkę dwa razy. Do sera dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy wódkę. I energicznie zagniatamy. Później wałkujemy i szklanką wycinamy krążki, a w środku kieliszkiem wycinamy małe kółeczka. Gotowe kółeczka smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Na wierzch polać lukrem i posypać wiórkami czekoladowymi
    Lukier: Ucieramy białka i cukier puder przez pół godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy