Oponki drożdżowe z lukrem i kolorową posypką

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tłusty czwartek to znakomita okazja do podjedzenia pysznych słodkości. Proponuję te pieczone oponki z lukrem i posypką cukrową - mniam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    225 ml ciepłego mleka
    60 g cukru pudru
    40 g roztopionego masła
    1 roztrzepane jajko + 1 żółtko
    500 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    50 g kolorowej posypki cukrowej
    opakowanie suszonych drożdży 8 g

    Dodatkowo:
    30 g kolorowej posypki cukrowej
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki drożdżowe z lukrem i kolorową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta wsypujemy do dużej miski, wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem przez godzinę.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na gruby prostokąt, podsypując w razie konieczności mąką. Szeroką szklanką wycinamy koła, a w ich środkach, małym kieliszkiem okrągłe otworki.
    Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nim rozkładamy oponki, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy oponki 10 minut - aż zbrązowieją.
    Składniki lukru energicznie mieszamy, polewamy nim przestudzone oponki, a na lukier posypujemy posypkę z cukierków.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować