Oponki drożdżowe na jogurcie naturalnym

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Super przepis dla smakoszy pączków i krążków drożdżowych.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    ½ szklanki cukru
    8 dkg drożdży
    ½ kostki masła
    1 kieliszek spirytusu
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    sól do smaku
    Cukier puder do posypania
    ½ kg smalcu i ½ litra oleju do smażenia
    5 żółtek

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki drożdżowe na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki(mąkę, cukier, żółtka, drożdże, masło roztopione – przestudzone, jogurt, sól, spirytus) włożyć do miski i pozostawić na ½ godziny. Następnie podrośnięte ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy zwiększy objętość dwukrotnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać szklanką oponki.
    Tłuszcze podgrzać do temp. pieczenia, wkładać oponki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przestudzone obtoczyć w cukrze pudrze.

Porady

Oponki można polać białym lukrem lub polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (176 ocen)

image-014k03d

4.43 (176 ocen)

Oponki drożdżowe

KuchniaPoli Oponki drożdżowe. 2 godz. 20 min

To może cię zainteresować