Oponki

4.5 (178 ocen)

Oponki z białym serem według przepisu mojej mamy. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam.

Składniki:

  • ½ kg mąki
    ½ kg białego sera zmielonego
    2 całe jajka
    2 łyżeczki sody
    1 łyżka octu
    1 łyżka gęstej śmietany
    1 duża łyżka masła roślinnego
    Sól
    Tłuszcz do smażenia
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, jajka, sodę, ocet, masło i śmietanę. Zagnieść ciasto (wychodzi dość rzadkie). Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm.
  • 2. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem.
  • 3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  • 4. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
    Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Porady

Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować