Oponki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tłusty czwartek za pasem, więc już najwyższy czas pomyśleć o słodkich wypiekach na ten dzień. Przepis na te oponki wykorzystywany był w mojej rodzinie od pokoleń. Podobno takie receptury są zawsze niezawodne? Ja się przekonywać nie muszę, ten smak pamiętam z dzieciństwa i uwielbiam do niego wracać.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g białego sera półtłustego
    3 jajka
    500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1\2 kostki masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka octu
    olej do smażenia
    cukier puder po posypania

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, biały ser, masło i ocet wymieszany z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zarabiamy dłońmi lub mikserem. Z ciasta formujemy kulę.
  • image-148cxlb 2. Z całego kawałka ciasta odrywamy niewielkie jego części, wałkujemy na lekko podsypanym blacie i wykrawamy oponki (można to robić szklanką i kieliszkiem, foremką itp.). Dopiero gdy zużyjemy całe ciasto, rozgrzewamy olej.
  • image-11ncq3u 3. Oponki smażymy na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/oponki.html

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy