Dorsz opiekany w sosie pomidorowo- cebulowym

4.5 (189 ocen)

  • 45 min

Bardzo smaczna przystawka na świąteczny stół. A dorsz, to jedna z najzdrowszych ryb.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg fileta z dorsza

    Zalewa pomidorowa:
    10 małych cebul
    3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/4 szklanki octu 10 %
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    sól, pieprz czarny, cukier- do smaku
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 średnie liście laurowe

    Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki pszennej- przesianej
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    sól- do smaku
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Dorsz opiekany w sosie pomidorowo- cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet z dorsza z przyprawami 1. Fileta, jeśli jest zamrożony rozmrażamy, osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście min.
  • gęste ciasto naleśnikowe 2. Wykonujemy ciasto naleśnikowe:
    Miksujemy dokładnie wszystkie składniki razem.
  • duszenie cebuli 3. Cebulę obieramy, kroimy w grubsza kostkę. Przesmażamy, dusimy na oleju do zmięknienia. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i nieco wody.
    Nie doprowadzamy do przyrumienienia.
  • doprawiona cebulka z pomidorami 4. Wtedy wówczas dodajemy: koncentrat pomidorowy, wlewamy ocet- doprawiamy dobrze do smaku. Z nutą nie kwaśną zbyt mocno. Chwilkę gotujemy.
    Odstawiamy, studzimy.
  • opiekany dorsz w cieście naleśnikowym 5. Każdy kawałek fileta z dorsza moczymy w cieście naleśnikowym.
    Smażymy z obu stron na lekko rumiano.
    Studzimy.
  • filet z dorsza w sosiku pomidorowo- cebulowym 6. Na paterze do ryb układamy usmażone kawałki fileta z dorsza, obok wykładamy sosik cebulowo- pomidorowy. Dekorujemy według uznania.
  • opiekany dorsz w sosiku pomidorowo- cebulowym 7. Podajemy go na zimno lub na gorąco.
    Smacznego :)
  • danie przechowywane w słoiku 8. Możemy przechowywać danie w słoiku zakręconym w lodówce kilka dni.

Porady

Możemy użyć także innej, ulubionej ryby: mintaja, soli, pangi, morszczuka. Dorsz jest w Polsce jedną z najzdrowszych ryb do spożycia. Zawiera dużą zawartość białka, selenu, jodu, witaminy B 12. Najlepiej przyprawy warto sypać stopniowo, zacząć od 1 łyżeczki. Metodą prób dojść do odpowiedniego smaku. Aby nie płakać przy cebuli, dobrze jest otworzyć szeroko okno, albo cebulę zamoczyć w zimnej wodzie. Danie najlepsze po co najmniej 2 dniach od zrobienia, kiedy wszystkie składniki się razem "przegryzą". Z tej proporcji wychodzą 2 słoiki 2 litrowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować