Opiekane ryby w zalewie octowej

4.42 (166 ocen)

  • 20 min

To moje "smaki" podczas nocnego podjadania

  • 20 min

Składniki:

  • dowolna ilość całych, wypatroszonych ryb ( u mnie odrzańskie leszcze) - uwaga mają dużo ości
    woda (u mnie 4 litry)
    kilka cebul
    3/4 octu na 1 litr wody
    3 łyżki stołowe cukru na 1 litr wody
    łyżka soli na 1 litr wody

    parę ziel angielskich
    i parę liści laurowych
    do smażenia ryb olej i mąka do obtoczenia
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.42 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Opiekane ryby w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, wypatroszone i wyłuskane rybki kroimy w dzwonki.
  • 2. Zagotowujemy wodę z krążkami cebuli, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  • 3. Na 1 litr wody dajemy 3/4 szklanki octu. Ja użyłam 4 litry wody.
  • 4. Gdy cebula będzie miękka dodajemy ocet (3/4 szklanki na 1 litr wody) i zagotowujemy całość.
  • 5. W tym czasie rybki solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju.
  • opiekane ryby w zalewie octowej 6. Rybki po smażeniu studzimy oraz studzimy zalewę octową. Gdy wszystko już będzie zimne to do zalewy wkładamy ryby.

Porady

Rybki moczące się w zalewie będą gotowe po 3 -4 dniach, po tym czasie ości dopiero się przegryzają z octem i miękną :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Ryby Zalewa Leszcz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować