Omlety gofrowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Gofry to nieodzowny element każdych wakacji. Przygotowuje się je szybko, tanio i prosto. Z kremem śmietankowym smakują wyśmienicie każdemu.

  • 10 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
    2 szklanki mleka
    4 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    0,5 szklanki cukru
    1 jajko
    aromat śmietankowy
    tłuszcz do wysmarowania gofrownicy
    krem śmietankowy(gotowy) lub śnieżka lub śmietana kremówka

Omlety gofrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wlewamy bądź wsypujemy do jednego naczynia i miksujemy najpierw na najniższych obrotach przez 3 min, potem na najwyższych przez 7 min. Jeśli ciasto okaże się zbyt lejące można dodać odrobinę mąki.
    Ciasto wylewamy do gofrownicy.
    Z podanych składników można uzyskać ok.20 gofrów na gofrownicy typu serduszka.
    Na koniec przygotowujemy krem śmietankowy według przepisu podanego na opakowaniu. Ostudzone gofry przekładamy krem na wzór omletów biszkoptowych. Całość można udekorować cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.

Porady

Jeśli dodamy więcej żółtek, ciasto będzie bardziej kruche i nabierze złotego koloru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy