Dziś omlet ze szparagami zapiekany w piekarniku.Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie.Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar.Polecam danie na niedzielne śniadanie.
30 min
Składniki:
Składniki: na 2-3 porcje
15 szt. świeżych zielonych szparagów
4-5 szt. jajek
kawałek sera cheddar lub parmezanu
świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano
zielone części dymki
2 łyżki śmietany kremowej np.18%
sól
świeżo zmielony pieprz
masło do wysmarowania naczynia
parę plasterków wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej
Omlet ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowałam zioła.
2.
Ze szparagów odłamałam stwardniałe końce.
Następnie je zblanszowałam.
Opłukałam pod zimną wodą.
Pokroiłam je na mniejsze kawałki i ułożyłam w
wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
3.W miseczce roztrzepałam jajka.
4.
Dodałam do nich śmietanę, posiekane zioła i dymkę.
5.Starłam na tarce cheddar
6.i wsypałam go do jajek.
7.Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem.
8.Masą jajeczno-ziołową zalałam szparagi.
9.Pięknie wygląda prawda?
10. Można już wstawić omlet do piekarnika.
Ja jednak postanowiłam dodać do niego trochę wędzonego,chudego boczku.
11. Pokroiłam go na małe kawałeczki i podsmażyłam na patelni.
Dodałam go na wierzch masy jajecznej.
12.
Wstawiłam omlet do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pozostał tam przez około 15-18 minut aż masa się ścięła.
13.Pozostało już tylko posypać go świeżym tymiankiem i życzyć smacznego!
Komentarze