Omlet z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbijamy do miski, dodajemy
sól i roztrzepujemy, aż
masa będzie jednolita. Łyżkę
mąki zalewamy mlekiem
i mieszamy, aż się rozpuści, by
nie było w niej grudek. Dodajemy
do masy jajecznej i ubijamy
trzepaczką.
2.Rozgrzewamy oliwę na patelni
i wylewamy masę jajeczną.
Smażymy, aż brzegi będą
dobrze ścięte. Podważamy je
łopatką ze wszystkich stron, by
płynna masa z wierzchu dostała
się pod spód. Chwilę smażymy.
Gdy omlet z wierzchu będzie
ścięty, a od spodu
usmażony na złoto, odwracamy
go na drugą stronę i jeszcze
chwilę smażymy. Wykładamy
na talerz.
3.Groszek podgrzewamy na
maśle, dodajemy maggi do
smaku. Wykładamy na omlet
i składamy na pół.
Komentarze