Omlet z szynką i serem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rotolone D'uovo

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - mąka: 1 łyżka
    - świeżo starty parmezan: 1 łyżka
    - mleko: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżka
    - masło: 2 łyżki
    - majonez: 75 mililitrów
    - musztarda: 1 łyżka
    - posiekane ogórki konserwowe: 6 sztuk
    - szynka w plastrach: 100 gramów
    - mortadela w jednym grubym plastrze: 90 gramów
    - pokrojone rzodkiewki: 8 sztuk
    - ogórek zielony pokrojony w cienkie plasterki: 1 sztuka

Omlet z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksuj jajka z mąka, parmezanem, mlekiem i solą. Na patelni roztop masło i wlej masę jajeczną. Smaż na jednej stronie do złotego koloru, po czym przewróć na druga stronę. Osącz na papierowym ręczniku i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj majonez i wymieszaj do z musztardą i ogórkami konserwowymi. Omlet podziel na pół. Jedną połowę przykryj szynką i posmaruj majonezem, połóż plaster mortadeli i przykryj drugim kawałkiem omletu. Całość zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Tuż przed podaniem pokrój go w plastry i ułóż go na półmisku. Udekoruj rzodkiewkami i świeżym ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy