Omlet z nadzieniem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Omlet na słodkie śniadanie – średniej grubości placek jajeczny z delikatnym nadzieniem brzoskwiniowym – polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 duże jajka
    2 łyżki mąki
    Szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    Olej do smażenia
    Nadzienie:
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka syropu z brzoskwini
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 duże połówki brzoskwini z syropu

Omlet z nadzieniem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: schłodzone białka posolić, ubić na sztywno, dodać żółtka, delikatnie całość wymieszać. Cukier waniliowy wymieszać z mąką, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Patelnię posmarować olejem, rozgrzać, wylać pół ciasta, piec na wolnym ogniu omlet. Gdy się całość zetnie przewrócić na drugą stronę, chwilę smażyć. Wyjąć na talerz, złożyć ciepły na pół. Podobnie uczynić z drugą połową ciasta.
    Jogurt wymieszać delikatnie z syropem i cukrem pudrem. Brzoskwinie pokroić w paseczki. W środek omletu nałożyć porcję jogurtu, porcję brzoskwini, udekorować kleksem jogurtu, kawałkiem brzoskwini oraz miętą.

Porady

1.jogurt możemy zastąpić serkiem np. waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy