Omlet z młodym szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wiosenny omlet z zieleniną i wyrazistym w smaku serem pleśniowym to mój przepis na udane śniadanie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA OMLET:
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - mleko: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - szpinak (młody,świeży,posiekane liście): 200 gramów
    DODATKI::
    - ser pleśniowy (np.blue): 50 gramów
    - pomidor: 2 plastry
    - oregano (świeże listki lub posiekany szczypiorek): 1 sztuka
    - masło (najlepiej klarowane): 1 łyżka
    - olej rzepakowy: 1 łyżeczka

Omlet z młodym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja roztrzepać z mąką,mlekiem i solą.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i masło,wylać masę jajeczną,smażyć do zrumienienia.Odwrócić,na powierzchni częściowo ściętego omletu rozłożyć szpinak,zmniejszyć ogień.Przykryć pokrywką,smażyć 1-2 minuty.
  • 2. Na gorącym omlecie rozłożyć plastry sera pleśniowego.Udekorować plasterkami pomidora i listkami świeżego oregano lub szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy