Omlet z leśnymi grzybami

4.49 (153 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam leśne grzyby. Niewątpliwie są one kulinarnym hitem jesieni. Podane w formie omleta będą smacznym początkiem dnia. Wyrazisty smak grzybów i cebulki świetnie współgra z delikatnym smakiem i konsystencją jajek.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    łyżka maki pszennej
    łyżka mleka
    sól, czarny pieprz
    łyżka masła klarowanego
    ½ średniej cebuli
    4-5 grzybów leśnych (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
    pomidor
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Omlet Śniadanie

Omlet z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z leśnymi grzybami 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone grzyby.
  • Omlet z leśnymi grzybami 2. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż grzyby odparują większość wody a cebula się zeszkli. 2/3 grzybów z cebulka przekładamy do miseczki.
  • Omlet z leśnymi grzybami 3. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie rozkłócamy na jednolita masę.
  • Omlet z leśnymi grzybami 4. Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się zetnie delikatnie przy pomocy dwóch szerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z kromka chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować