Omlet z kozim serkiem i kaparami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne i sycące śniadanie. Puszysty omlet z delikatnym kozim serkiem, pomidorkami i kaparami. Lepiej nie można rozpocząć dnia.

  • 15 min

Składniki:


  • 2 jajka
    3-4 pomidorki koktajlowe
    5 łyżek słodkiej śmietanki (lub mleka)
    1 łyżka szczypiorku
    1 szczypta proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki
    3 łyżki koziego kremowego serka
    5-6 kapar (z zalewy)
    1 łyżka sera pecorino (startego)
    do smaku sól morska i pieprz
    1/2 łyżki oliwy

Omlet z kozim serkiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z śmietanką, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dobrze razem łączymy, roztrzepując masę rózgą. Dosmaczamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno szczypior. Małą patelnię (ok. 15 cm średnicy), natłuszczamy oliwą, dobrze rozgrzewamy. Wylewamy równomiernie masę i już nie ruszamy. Łyżką kładziemy kleksy z serka i układamy przecięte na pół pomidorki. Smażymy nie ruszając patelni, dopiero jak się dobrze dół zetnie, możemy delikatnie szeroką łopatką obrócić omlet na drugą stronę.
  • 2. Po usmażeniu przekładamy na talerz, podajemy z kaparami i serem pecorino.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy